ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

  • - ERSAĞ RESMİ WEP SİTESİ DEĞİLDİR
  • - RESMİ ERSAG WEP SİTESİ DEĞİLDİR

BEYTÜŞŞEBAP

BEYTÜŞŞEBAP İLÇE TARİH
TARİH



Beytüşşebap Arapça bir kelime olup ‘Gençevi’ anlamına gelmektedir. İlçemiz oldukça eski bir yerleşim birimidir. İlçeye tarih içerisinde Hurriler, Mittaniler, Asurlular ve Urartular egemen olmuşlardır. İlçe 1054 yılında Selçukluların, 1514 yılında ise Osmanlı İmparatorluğunun egemenliği altına girmiştir.
 

 1855 yılında ilçe Erzurum iline, 1865 yılında Van iline, 1926 Ankara Antlaşması ile Siirt iline, 1939 yılında Hakkari’ nin 3. kez il olması ile bu ile, 16.05.1990 yılında Şırnak’ın il statüsüne geçmesi ile bu ile bağlanmıştır.
BEYTÜŞŞEBAP İLÇE COĞRAFYA
COĞRAFYA

Beytüşşebap İlçesi, dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahip olup doğusunda Hakkari, batısında Siirt-Pervari, kuzeyinde Van-Çatak ve Gürpınar, güneyinde ise Hakkari-Çukurca ve Şırnak-Uludere yer almaktadır. Şırnak iline yaklaşık 120 km. mesafededir. Yaz aylarında Şırnak iline ulaşım 3 saati bulmaktadır. Kış aylarında ise yoğun kar yağışı nedeniyle bazen yollar kapanmaktadır. 
 

Yolların açık olduğu zamanlarda 4 saati bulmaktadır. İlçenin doğusunda yer alan Altın Dağları ve batısında yer alan Tanin Tanin Dağları, İlçe sınırları içerisinde kesişmektedir. Ayrıca, İlçede Kato Dağı ve Komtik Dağı mevcuttur.
 

 İlçenin en önemli akarsuyu Habur Çayı’ nın kollarıdır. İlçenin rakımı 1650 metre olup en yüksek noktası 3300 metreyi bulan Altın Dağları’ dır. İlçenin iklimi, tipik karasal iklim özellikleri taşımaktadır. Yazları sıcak, Kışları sert ve yağışlıdır.
BEYTÜŞŞEBAP İLÇE İDARE
İDARE
 

1936 yılında İlçe olarak Hakkari İline bağlanan Beytüşşebap 16.05.1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla yeni kurulan Şırnak iline bağlanmıştır. Dağlık bir araziye sahip olan ilçenin Merkez ve Mezraa olmak üzere 2 belediyesi, 27 köyü ve bu köylere bağlı 63 mahallesi vardır.
 

İLÇE MERKEZ MAHALLELERİMİZ
ELKİ ALİ ÇAVUŞ KARŞIYAKA PINARBAŞI
BELDE VE KÖYLERİMİZ
MEZRA BELDESİ KOVANKAYA KÖYÜ DAĞALTI KÖYÜ
AKARSU KÖYÜ DOĞANYOL KÖYÜ AŞAĞIDERE KÖYÜ
GÖKÇE KÖYÜ AYVALIK KÖYÜ GÜNEYYAKA KÖYÜ
BAŞARAN KÖYÜ ILICAK KÖYÜ BEŞAĞAÇ KÖYÜ
KOYUNOBA KÖYÜ BOĞAZÖREN KÖYÜ MUTLUCA KÖYÜ
BOLAĞAÇ KÖYÜ ORTALI KÖYÜ BÖLÜCEK KÖYÜ
OYMAKAYA KÖYÜ CEVİZAĞACI KÖYÜ PİRİNÇLİ KÖYÜ
ÇIĞLICA KÖYÜ SÖĞÜTÇE KÖYÜ YEŞİLÖZ KÖYÜ
GÜNYÜZÜ KÖYÜ AKÇAYOL KÖYÜ TOPTEPE KÖYÜ
 

BEYTÜŞŞEBAP İLÇE SOSYAL YAPI
SOSYAL YAPI
İlçemizin Sosyal Durumu

İlçe halkı yaz aylarında hayvancılık nedeni ile otlama ve su ihtiyacı için ilçe merkezi meralarında hayvanlarını otlatmaktadır. Merkezde yapılaşma iklim şartları ve ekonomik yapıya bağlı olarak ilkel kalmıştır. 
 

Son yıllarda ekonomik durumu müsait olan şahıslar inşaat tarzını değiştirmiş, beton bina yapımına başlamıştır. Köylerdeki yapılar genellikle taş ve kerpiçten olup, toprak damlıdır.
 

 Çalışma ve geçim kaynağı olarak hayvancılık, Köy Koruculuğu, bir kısım vatandaşlar tarım, ilçe merkezinde ise genellikle esnaflık v.b. işler yapılmaktadır.

İlçe Merkezinin toplumsal yapısı “SOYAD” durumuna göre kabile şeklindedir. Köyler ise Aşiret durumuna bağlıdır. Köylerde 4 aşiret vardır.
1) Jirkan (Jirki) Aşireti (11 Köy)
2) Mankuran Aşireti (3 Köy)
3) Gevdan Aşireti (8 Köy)
4) Grevyan Aşireti (1 Köy)
 

Cevizağacı ve Kovankaya köyleri Suryani köyler olup, meskun değildirler. Meskun olmayan Beşağaç ile Güneyyaka ve Bölücek Köyleri herhangi bir aşirete bağlı değildir.
 

İlçe ve Köyler kapalı bir toplum görüntüsü arz etmekte olup, yöresel örf ve adetler ile dini inançlar etkindir.
BEYTÜŞŞEBAP İLÇE EKONOMİ
EKONOMİ
İlçemizin Ekonomisi
VATANDAŞLARIMIZIN GEÇİM KAYNAKLARI
GEÇİCİ KÖY KORUCULUĞU HAYVANCILIK
TARIM ESNAFLIK
İLÇEMİZDE GEÇİCİ KÖY KORUCUSU (G.K.K.)SAYISI
GEÇİCİ KÖY KORUCUSU
GÖNÜLLÜ KÖY KORUCUSU
1285
463

GAZİ G.K.K. SAYISI
ŞEHİT G.K.K. SAYISI
51
89
İLÇEMİZDE KÜÇÜK VE BÜYÜKBAŞ HAYVAN MEVCUTLARI
HAYVAN TÜRÜ SAYI
Büyükbaş 600
Koyun 23703
Keçi 21633
Tek Tırnaklı 512

İLÇEMİZDEKİ ARAZİLERLE İLGİLİ İSTATİSTİKİ BİLGİLER
Özel Ürün Arazileri 349.73 Hektar
Dikili Tarım Arazileri 20.20 Hektar
Marjinal Tarım Arazileri 20.940,53 Hektar
Çayır-Mera Arazileri 20.039,29 Hektar
Orman arazileri 82.478,58 Hektar
Yerleşim Alanları 282.031 Hektar
Diğer Araziler 44.918,63 Hektar
BEYTÜŞŞEBAP İLÇE ULAŞIM
ULAŞIM
 

İlçemize ulaşım Şırnak ve Van'dan minibüslerle sağlanmaktadır. Coğrafi şartların güçlüğü ve mesafenin fazlalığı nedeniyle ilçemiz minibüsleri Şırnak ve Vandan en geç öğlen saatlerinde ilçemize hareket etmektedirler. Şırnak ilinin 120 Km doğusunda yer alan ilçemiz merkeze en uzak ilçedir. Bu mesafe takriben 3 saatte gidilebilmektedir.
 

ULAŞTIRMA ALT YAPI
İlçemizde Ulaştırma-Alt Yapı
İlçemize bağlı meskun tüm köylerimizde elektrik mevcut olup, Bölücek köyü Ballı Mezrasında elektrik 2007 yılı içerisinde; geri dönüşe açılmış olan Beşağaç ve Gökçe köylerine de elektrik getirilmiştir.
 

Bölücek, Güneyyaka, Ortalı, Gökçe ve Beşağaç Köyleri hariç diğer köylerde telefon olup; Beşağaç, Bölücek, Güneyyaka ve Ortalı köylerinde Mobil telefon sistemi kurulmuştur.İlçemizde Türk Telekom mevcut olup, ilçe merkezinde ve Mezra Beldesinde ADSL (İnternet) hizmetleri getirilmiştir.
 

İlçemizde kanalizasyon % 60 oranında yapılmıştır.
İlçemizin yıllardan beri yaşadığı su sorununun ilçemizde yaşanan en büyük sıkıntıydı. Ancak BELDES kapsamında ilçemizin içme suyu sorununun giderilmesi için sağlanan 164.000,00YTL ödenekle ve Belediyemizin kendi katkıları ile personel çalışmaları sonucunda ilçemize 15 km. 
 

mesafede bulunan kasaplar çeşmesinden içme suyu temin edilerek 2007 Yılı sezon sonunda içme suyu iletim hattımız bitirilmiş ve ilçemizdeki mevcut su deposuna bağlantı işlemi gerçekleştirilerek ilçeye içme suyu verilmiştir. Ancak yapılan yeni içme suyu sağlıklı bir şekilde ilçeye verilmesi için 500 Tonluk bir su toplama deposuna ihtiyaç duyulmaktadır. Belirtilen tonajda bir içme suyu deposunun yapılması halinde ilçemizde içme suyu köklü çözüme kavuşturulmuş olacaktır.
 

İlçe merkezinde ve Köylerde 1497 telefon ve 344 internet (ADSL) abonesi bulunmakta olup, Avea, Turkcell, Telsim’ in baz santralleri mevcuttur.
BEYTÜŞŞEBAP İLÇE EL SANATLARIMIZ

EL SANATLARIMIZ

Beytüşşebap Halk Eğitim Merkezi Bünyesinde Bulunan Kilimcilik Atölyesinde Kursiyerlerimiz tarafından dokunan birbirinden güzel tamamı yün Beytüşşebap kilimlerini

BEYTÜŞŞEBAP KİLİMLERİ
 Türkiyenin her yerinden satın alabilirsiniz.
Önceden vereceğiniz siparişlerde zevkinize göre farklı renkler kullanılabilir. Yine İstediğiniz ürün farklı boyutlarda dokunulabilir.

Kilimlerimiz metrekaresi 75 tl olarak hesaplanmıştır. Kilimlerimiz özel makinalarında yıkanıp ütülendikten sonra sizlere teslim edilmektedir.

 Ayrıntılı bilgi ve siparişleriniz için hafta içi her gün mesai saatleri içinde (0486) 311 21 16 no lu Beytüşşebap Halk Eğitim Merkezi telefonunu arayabilir, siparişlerinizi buradan verebilirsiniz.



BEYTÜŞŞEBAP İLÇETARİHİ ESERLER
BEYTÜŞŞEBAP İLÇE DOĞAL GÜZELLİKLER


Doğal Güzelliklerimiz
DOĞAL GÜZELLİKLERİMİZ
Kaleler:
Beytüşşebap ilçesinin en önemli tarihsel yapıtları, Kela Memi, Kela Tuvori ve Kelereş kalesi yıkıntılarıdır.Bu kalelerin dışında da güvenlik amaçlı yapıldığı tahmin edilen dev taşlarla örülmüş Dirhe denilen yapı kalıntılarına rastlanmaktadır.
 

Türbe ve Mezarlıklar:
İlçede ziyaret edilen türbe yoktur, ancak ilçenin Güney-yaka köyünde doğup büyüyen bir divan ve mevlüt müellifi olan ve ermiş bir şahsiyet olduğu bilinen Molla Hüseyin’in mezarı Güneyyaka köyünde bulunmaktadır.Özellikle dini bayramlarda yöre insanları tarafından ziyaret edilmektedir.
İlçeye 4 km mesafede Ilıcak köyü sınırları içerisinde romatizmal hastalıklara şifalı olduğu bilinen Zümrüt Kaplıcası bulunmaktadır. Yaklaşık 40 derece sıcaklığında suya sahip kaplıca özellikle yaz aylarında önemli derecede yerli turist çekmektedir.
 

Mesire Yerleri: İlçe coğrafi yapısı itibariyle bir bütün olarak mesire ve dinlenme alanlarıyla doludur. İlçede akarsuların sayı olarak fazla olması,dere boylarının ağaçlık ve yeşilliklerle kaplı olması, ilçede mevcut dağların yüksek ve eteklerinde yaylalar olması ilçeyi bir dinlenme ve piknik alanı haline getirmiştir
 

.Şırnak bölgesinin yaz aylarında mevsimi en güzel ilçesi, karlı ve yeşil dağlarıyla, bol ve soğuk sularıyla Beytüşşebap ilçesidir.
Av Yerleri ve Av Hayvanları:
Beytüşşebap ilçesinin geneli ormanlık,dağlık ve engebeli bir yapıya sahip olduğundan bir çok hayvan çeşidi bulunmaktadır.Yabani keçilerin tükendiği bölgede av hayvanı olarak en çok tavşan ve keklik bulunmaktadır.